ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > DSİ kanalet fabrikası hakkında


21/06/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.






Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili


Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü sınırları dört ili kapsamaktadır. Bunlar, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’dır. Dört ili kapsayan çok geniş verimli arazilerde, iklimin uygun olması nedeniyle ikinci hatta üçüncü ürünler de ekilmektedir. Yani sulama hizmetinin yoğun olduğu bir bölgedir. Dolayısıyla aynı zamanda sulama alanında gerekli donanım ve malzeme gereksiniminin en çok olduğu bölgedir. Bu nedenle, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Adana’da bulunan Makine İmalat ve Donatım Şube Müdürlüğü’nün yanındaki DSİ Boru Kanalet Fabrikası, anılan gereksinimi karşılayan çok önemli bir tesisti. Diğer taraftan, Mersin’e bağlı Yenice beldesindeki DSİ’ye ait Bitümlü İp Fabrikası da bu alanda önemli bir üretimi gerçekleştirmekteydi.

Önce DSİ Yenice İşletmesi ve Bitümlü İp Fabrikası kapatıldı. Ardından Adana’daki DSİ Boru ve Kanalet Fabrikası Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilerek faaliyetine son verildi.

Böylece DSİ’nin 6. Bölge Müdürlüğü sınırları içindeki çok önemli hizmetleri gören tesislerin kapatılmasıyla bölgedeki çiftçiler, çiftçilerimizin oluşturduğu sulama birlikleri sadece kâr amacı güden özel sektörün insafına terk edilmiş oldu. Pek çok vatandaşımız da ya işsiz kaldı ya da daha kötü şartlarda kamu kurumlarında belki istihdam edildi. Bu tasarrufun, ne ekonomik ne de sosyal gerçeklerle bağdaşır yanı gözükmemektedir.

Ayrıca, Adana’daki boru kanalet fabrikasının kapatılarak TOKİ’ye devredilmesinde başkaca hatalar yapıldığı da ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki; fabrikanın yerine inşa edilen TOKİ konutlarının güneyinde otoyol, kuzeyinde sulama kanalı, doğusunda Ç.Ü Ziraat Fakültesi’ne ait narenciye bahçesi, batısında ise DSİ Makina İkmal Donatım Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. Dolayısıyla başka hiçbir yer yokmuş gibi konut bölgesi olarak buranın tercih edilmesindeki mantık anlaşılabilmiş değildir.

Bu arada, sulama birlikleri ile ilgili şikâyetler yoğunlaşmıştır. Üreticiler, sulama birliklerinin çiftçiye hizmet konusunda çok yetersiz kaldığı, amacına uygun çalışmadığı, kanallara ve kanaletlere bakım yapmadıklarını bildirmektedirler.



Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Yenice’deki bitümlü ip fabrikası ile Adana’daki boru kanalet fabrikası neden kapatılmıştır?

2- Bu tasarrufta aranan yarar ne olmuştur?

3- Yine bu tasarrufla, çiftçilerimizin özel sektörün insafına terk edilmesini doğru buluyor musunuz?

4- Çiftçilerimizin, sulama birliklerinin, adı geçen fabrikaların sağladığı ürünleri özel sektörden daha ucuza temin ettiği yönünde bir araştırmanız var mıdır? Varsa örnekleyebilir misiniz?

5- Fabrikaların ve ilgili DSİ işletmelerinin kapatılmasıyla kaç kişi işsiz kalmıştır, ne kadarı başka yerlerde istihdam edilmiştir?

6- İşçilerin ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi hususunda bir çalışmanız olacak mıdır?

,

,